Het grote voordeel van ‘huggen’!

Oxytocine, het knuffelhormoon.

Van de week heb ik deelgenomen aan een workshop en weer wat bij mogen leren. Ik werd nog even extra bewust gemaakt van hetgeen ik eigenlijk als wist.

In de zwangerschap speelt het hormoon oxytocine een belangrijke rol in het samenstrekken van de baarmoeder en zorgt ervoor dat de weeën op gang komen. Direct na de geboorte zorgt dit hormoon voor het het regelen van de toeschietreflex bij het op gang brengen van de borstvoeding. We noemen dit ook wel het knuffelhormoon, omdat  het ook een belangrijke rol speelt in de hechting tussen opvoeder en kind.

Nu is het zo dat dit niet alleen geldt bij de gevoelens voor onze baby, maar in al onze sociale contacten. We maken dit hormoon aan bij een positief onderling contact, wanneer je elkaar aankijkt en aanraakt, bij het knuffelen en vrijen. Oxytocine bevordert het gevoel van VERTROUWEN en VERBONDENHEID en verlaagt ons stressniveau. Als klap op de vuurpijl helpt het de zaadcellen op weg naar de eicel. Dus lieve mensen, ik zou zeggen knuffel er op los met elkaar!

En van mij aan jou een liefdevolle virtuele omhelzing.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *